Stacja Narciarska Kamienica

Browar


Browar wyposażony jest w warzelnie w stylu niemieckim produkcji słowackiej z ogrzewaniem elektrycznym o maksymalnym wybiciu 700l. Fermentacja prowadzona jest w ośmiu zbiornikach o łącznej pojemności 5700l. Przy odpowiedniej rotacji daje nam to wydajność około 30000l piwa rocznie. Gotowe piwo jest beczkowane i butelkowane.

Historia


Gdybyśmy mieli streścić  historię browaru w dwóch zdaniach, to wyglądałaby ona tak: „Pewnego dnia siedząc w karczmie w Stacji Narciarskiej Kamienica stwierdziliśmy, że z uwagi na brak dobrego trunku fajnie byłoby zbudować tam browar. Sami do końca nie wiemy w jak ale tak też się stało”. W ten sposób w 2015 powstała niewielka instalacja browarnicza. Swoim działaniem chcemy wskrzesić tradycje piwowarskie tego regionu. Uważamy, że okolice Masywu Śnieżnika zasługują na swój własny i niepowtarzalny trunek.

Na co dzień za produkcję naszych piw odpowiedzialny jest piwowar domowy Marcin. Od święta za garami przeszkadza mu pomysłodawca całej inicjatywy Maciej. 

Surowce


Nasze piwo produkowane jest na niewielką skalę z wykorzystaniem naturalnych składników oraz krystalicznie czystej górskiej wody. W przeciwieństwie do wielkich koncernów inwestujemy w słody, chmiele oraz drożdże najwyższej jakości. Nie oszczędzamy na smaku i aromacie. Chcemy aby nasze receptury zawsze w pełni oddawały pasję i kreatywność piwowara.

Nasze piwo


Specjalizujemy się w produkcji piw lekkich, zbalansowanych i pijalnych. Zamiast brać udział w wyścigu nowości i premier idziemy własną drogą cierpliwie udoskonalając receptury w poszukiwaniu niepowtarzalnego stylu. Nie jesteśmy fanami chwytliwych dodatków piwowarskich w postaci herbat ,warzyw czy sztucznych aromatów. Zamiast tego wolimy odkrywać na nowo tradycyjne składniki. Warząc proste, smaczne piwa chcemy pokazać, że piwowarstwo rzemieślnicze nie jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla koneserów. Mamy nadzieję, że każdy znajdzie w naszej ofercie coś dla siebie.

W sezonie zimowym 2018/2019 produkujemy dla Państwa trzy gatunki piwa rzemieślniczego:

"Narciarskie" (Pils) 11,3% ekstr. 4,5% alk.

Piwo jasne, dolnej fermentacji. Lekkie, orzeźwiające, z dobrze zaznaczoną goryczką, akcentami słodowymi i wytrawnym finiszem.

"Śnieżnickie" (Monachijskie Ciemne) 12,7% ekstr. 5% alk.

Klasyczny brązowy lager o średniej treściwości. Bogaty i kompleksowy smak pochodzący od słodu monachijskiego. Goryczka chmielowa na umiarkowanie niskim poziomie, zrównoważona na końcu wyraźną słodowością.

"Zimowe" (Koźlak) 16,3% ekstr. 6,5% alk.

Mocny, miedziany lager. W smaku obecne nutki karmelowe. Goryczka niska lecz wystarczająca do podkreślenia smaków słodowych. Piwna słodycz utrzymuje się aż do finiszu. Treściwe i rozgrzewające.

Oprócz stałego asortymentu okazjonalnie do sprzedaży wprowadzamy również piwa specjalne i sezonowe. Nie boimy się eksperymentować w związku z czym w ofercie znajdą Państwo takie pozycje jak dobrze nachmielone APA, letni Witbier czy Świąteczne Ale na belgijskich drożdżach.

Stacja Narciarska Kamienica to:

1,5

km znakomicie przygotowanych tras

550

miejsc parkingowych tuż przy stokach

12 000

miejsc noclegowych

3 i 1

wyciągów i kolei
Stacja narciarska Stacja narciarska